HTML

Kultúra, politika, társadalom (és egyebek) a gender-szemüvegen át. A blogoszféra legeslegtovább halogatott feminista blogja.

Friss topikok

2013.01.10. 16:38 MissPlum

"Ez nekünk egy boldogságpillanat volt" - Genderileg aggályos #1

Címkék: vélemény étel szexista sztereotípia előítélet genderileg aggályos

Akik ismernek, biztosan hallották már tőlem a "genderileg aggályos" kifejezést. Ezt előszeretettel alkalmazom előítéletes, szexista, nőgyűlölő kijelentésekre, jelenségekre, véleményekre. Minden olyasmire, ami ellen ez a blog szól(na). Ezért most sorozatot indítok, hogy ne csak a Facebookon vagy a barátaim társaságában mérgelődjek. 

A negatív dicsőségtábla első szereplője az általam egyébként kedvelt Mannatural Ételmanufaktúra nyersétel-étterem. Ők azzal érdemelték ki ezt a megtisztelő címet, hogy a mai napon igen sokat tettek a szexista előítéletek elmélyítéséért, a "férfi húst eszik, a nő pedig nyers leveleket rágcsálgat"-típusú beidegződések megerősítéséért, valamint nyilvánosan felvállalták azon meggyőződésüket, hogy - bár a nőnek is lehet véleménye - az igazán értékes mégiscsak a férfivélemény. 

Ezt írja a Mannatural:

Ez nekünk egy boldogságpillanat volt, hogy elsőként egy férfi like érkezett a menüre. Szerintem ez a minőséget mutatja. Férfiak is bátran egyék. Köszönjük!

manna.png

Mit ér a lájk, ha női?

Lehet, hogy nekik boldogságpillanat volt, engem viszont marhára felidegesített ez az apró, de annál károsabb megjegyzés. Hiába - gondolhatják Mannaturálék - ha a férfiember is megeszi a Mannatural nyersételét, az aztán az igazi dicséret! Hiszen tudvalevő, hogy a férfiakat csakis egy nagy tál kolbászpiros zsírban lubickoló töltött káposztával, de minimum egy laza csülökpörkölttel lehet jóllakatni (és a gyomrukon keresztül aztán szívükhöz is elvezet az út). Szóval ha már ők is lájkolják a nyersételt, akkor tuti, hogy jók vagyunk. Mi több: minőségiek! A nők pedig úgyis egyfolytában zöldségeken kérődznek, kit érdekel az ő véleményük. De amint egy férfi is rányomja a lájkot a posztra, megszólal a húsevő autoritás! Boldogság.

Ez már csak azért is szomorú, mert a Mannatural a gasztronómia terepén nagyon hiteles munkát végez azért, hogy alternatív ételek és elkészítési módok bemutatásával változtasson a beidegződéseken (például azon, hogy értékes fehérje csak a húsban van). Kár. 

A férfi kollégáim szerint persze már megint túlgondolom a dolgot, jajeszter, nem kell még ezt is a feminizmus oldaláról szemlélni. Dehogynem. Pont az ilyen jelentéktelennek tűnő apróságokat kell, mert ebben a három sorban például tökéletesen megmutatkozik a tekintély és a véleménynyilvánítás társadalmi nemi meghatározottsága (az úgynevezett gendered nature: a női vélemény értéktelen, a férfi vélemény maga a tekintély) - ráadásul szuperül összefonódva a táplálkozással kapcsolatos nemi sztereotípiákkal, előítéletekkel is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr185010145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása