HTML

Kultúra, politika, társadalom (és egyebek) a gender-szemüvegen át. A blogoszféra legeslegtovább halogatott feminista blogja.

Friss topikok

2013.02.08. 23:01 MissPlum

Intel-lányok: „gender greenwashing” vagy tényleges fellépés?

Címkék: kutatás internet CSR tech és nők gender gap

intellanyook.jpg

Intel + girls – írtam be a Google-be jóhiszeműen, amikor nekiláttam anyagot gyűjteni ehhez a poszthoz. Két nemzetközi hír foglalkoztatott ugyanis, mindkettő mögött a mikroprocesszorgyártó multicég gender-érzékeny és éppen ezért meglehetősen szimpatikus társadalmi felelősségvállalása áll (persze a feminista szót sehol ne keressük – a „women’s empowerment”annál inkább szerepel).

Az Intel egyrészt fő támogatója a lányok oktatási esélyegyenlőségéért kampányoló Girl Rising dokumentumfilmnek és akciónak. A Nepáltól Sierra Leonén át Peruig ívelő film 10 olyan erős és kitartó lány életét mutatja be, akik azért küzdenek, hogy a társadalmi szokásokkal ellentétben iskolába járhassanak és tanulhassanak. A Sundance filmfesztivál kedvcsináló vetítésén Freida Pinto színésznő harangozta be a filmet a következő megdöbbentő számokkal kísérve: “a világon jelenleg összesen 66 millió lány nem jár iskolába, 14 millió 18 évnél fiatalabb lány fog csak az idén férjhez menni és 150 millió lány válik nemi erőszak áldozatává”. Az amerikai bemutató márciusban lesz, mégpedig a Gathr izgalmas crowdsourcing modellje alapján: bárki szervezhet vetítést, aki csatlakozik az online közösséghez és közönséget toboroz. 

Másrészt az Intel január elején többek között az ENSZ nőjogi szervezetével együttműködve Women and the Web címmel nagyszabású riportot jelentetett meg a fejlődő országokban tapasztalható Internet Gender Gap jelenségről, vagyis az internethasználatban és -hozzáférésben a férfiak és nők között húzódó szakadékról. A kutatásból kiderül, hogy jelenleg a fejlődő országokban élő nők mindössze 21 százaléka, vagyis 600 millió nő rendelkezik internethozzáféréssel: 23 százalékkal kevesebb, mint amennyi férfi (ehhez képest az Egyesült Államokban 2009-ben a nők 69%-ának volt internethozzáférése, szemben a férfiak 68%-ával).  A riport amellett érvel, hogy a következő három évben meg lehet, sőt, meg kell duplázni az interneteléréssel rendelkező, fejlődő országban élő nők számát - mindezt egyrészt az internet terjedése által, valamint a társadalmi nemi szempontokat, kulturális beidegződéseket, a szabályok és intézkedések nőkre és férfiakra gyakorolt hatásainak különbözőségét figyelembe vevő programok segítségével lehet megvalósítani. 

Ehhez képest a keresésem után az első találatok között ez a videó szerepelt:

Majd ez:

Az első sokk után kiderítettem, hogy a Visual Dreams című dal egy 2011-es dél-koreai Intel-reklám, amelyet a dél-koreai SNSD lánycsapat ad elő. “Get into my core!” - vagyis “kerülj közel a magomhoz”, éneklik a lányok a négymagos processzort reklámozva, kissé áthallásosan. Kapcsolódva a kampányhoz a Computexen pedig hostess-lányok táncikálnak Intel-pólóban. Lányok, akiknek egyenjogúságáért amúgy éppen az Intel küzd olyan látványosan.

Rendben, a kettő, egymással totálisan ütköző üzenet és megjelenés között eltelt egy év (wow), mégis olyan mintha az egyik kéz nem tudná, mit csinál a másik és abszolút nem lennének tisztában azzal, hogy sehol, a fejlett országokban sem valósul meg a nemek közti egyenlőség addig, amíg a koreai reklámvideóhoz hasonló szexista üzenetek jelennek meg a nőkkel (és a technológiával) kapcsolatban. Nem kell sokáig keresni ehhez hasonlókat. Például ilyenek. És ilyenek. Meg ilyenek is.

voco.jpg

Általánosságban ugyan jobb az oktatáshoz és az internethez való hozzáférés (is) az úgynevezett fejlett világban, ám ennek ellenére nem kell túlzottan megkapargatni a felszínt, hogy kiderüljön: a nemek egyenlősége terén már korántsem olyan rózsás a helyzet - és nem csak a technológiai iparban. Nézzük csak az Egyesült Államokat, ahol Idit Harel Caperton oktatási szakember szerint “digitális szakadék fenyegeti a lányok jövőjét”. A US News and World Reports szerint 2013 legjobban fizető munkái a számítástecnikai szektorban találhatók, ennek ellenére még mindig csak 25 százalék a nők aránya a STEM szektorban (science, technology, engineering and maths, vagyis tudomány, technológia, mérnöki vagy matematika-alapú ágazatok), annak ellenére, hogy egy friss kutatás szerint a lányok 75%-a érdeklődik a STEM iránt. A legnagyobb bevétellel rendelkező amerikai cégeket rangsoroló Fortune 500 listán csupán 20 olyan cég szerepel, ahol nő a vezérigazgató. Nem is csoda, hogy ha még mindig hírértékkel bír, ha kineveznek egy női CEO-t egy órisávállalat élére. A Facebook-alelnök Sheryl Sandberg könyve pár hét múlva jelenik meg: arról szól, milyen buktatókkal kellett szembenéznie nőként a techbizniszben. És a sort még lehetne folytatni.

Kétségtelen, hogy az Intel egy fontos és jó ügyet támogat, főként azért, mert a Women and the Web konkrét javaslatokat is tesz arra, hogyan lehet csökkenteni az Internet Gender Gapet (a multicég pedig finanszírozza is ezeket a programokat) - amely azonban csupán egy tünete a nemek között világszerte, nyíltan és rejtetten fennálló esélyegyenlőtlenségnek. A jelentés nem helyezi globális és társadalmi  kontextusba a kérdést (csak említés szintjén sem, már az is elegendő lett volna), az Internet Gender Gap csak a “fejlődő világ” problémájaként jelenik meg, azt sugallva ezáltal, hogy a “fejlett országokban” minden a legnagyobb rendben megy. Ezért érzem aztán kissé “gender greenwashingnak” a dolgot: ahogyan a multicégek környezetvédőnek próbálják beállítani magukat azért, hogy kedvezőbb színben tűnjenek fel, az Intel is a jó ügy harcosaként jelenik meg és tulajdonképpen az is, ám sajnos lényegi kérdéseket hagy figyelmen kívül. Lányok oktatását és felemelkedését támogatja, miközben átszexualizált, tárgyiasított lányok "magjaival" reklámozza a négymagos processzorait. Ennek van azért egy pozitív oldala is: úgy tűnik, hogy a nők egyenlősége kezd menőnek számítani (legalábbis amíg a fejlődő világról van szó...) és érdemes rá PR-stratégiát építeni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr245063235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ABC123456 2013.02.09. 10:21:23

grat, üdv, sok sikert !

MissPlum 2013.02.09. 12:43:57

Köszönöm, igyekszem :)

Frederick (törölt) 2013.02.10. 08:37:56

Amiről ír a cikk, meg a videók a legjobb példa rá, mivé fajul a feminizmus, a nők esélyegyenlőségéért való küzdelem, ha egyfajta szolgálólányként alárendeli magát a tőkés rendszernek.

A japán tömegkultúrába (mellyel igazán ki lehet üldözni engem a világegyetemből) amúgy faszán beépült a szexizmus, melyre a videók gyönyörű bizonyítékok. Engem kimondottan taszítanak az ilyen videók, a japánoknak meg különös ízlésük van ahhoz, hogy egyfajta "cukiságot" csempésszenek az ilyenfajta szexizmusba. Mintha rózsaszín ruhába öltöztetnénk egy utcalányt, és megkérnénk, hogy mosolyogjon.

MissPlum 2013.02.10. 20:01:28

@Frederick, a japán tömegkultúrával kapcsolatos megjegyzéseddel egyetértek. Ám nem értem, mit értesz "elfajult feminizmus" alatt: a Women and the Web jelentést, vagy a Girl Rising dokumentumfilmet?

Frederick (törölt) 2013.02.11. 21:14:03

@MissPlum: Valószínűleg nem voltam világos, de picit azért kiforgatod a szavaimat. Értelemszerű, hogy nem vagyok ellene sem a lányok oktatási esélyegyenlőségének, sem az internethasználatban és -hozzáférésben a férfiak és nők között húzódó szakadék szűkítésének.

Ugyanakkor egyre jobban azt látom, hogy az uralkodó feminista irányzatok elfogadják a tőkés rendszert, és a Nő emancipálását a tőkés rendszerben képzelik el. A feminizmus főbb irányvonalaiban már nem antikapitalista, hanem inkább reformkapitalista: hisz egy emberarcú kapitalizmusban. Én pedig, hasonlóan TGM-hez, kicsit szkeptikus vagyok az ilyenfajta utópiákkal szemben. Viszont, ahogy a cikked is mutatja, te inkább a mostani gazdasági rendszerben képzeled el a nők és férfiak közötti egyenlőség kiharcolását, megteremtését.

Vagyis: én antikapitalista vagyok, te pedig kapitalista vagy - és ezen alapállásból kiindulva közelítjük meg a feminizmus céljait. Mondhatni: nem értünk egyet pár dologban. Jó, nem baj, van ilyen.

"A legnagyobb bevétellel rendelkező amerikai cégeket rangsoroló Fortune 500 listán csupán 20 olyan cég szerepel, a hol nő a vezérigazgató."

Végül is nem mindegy, hogy aki engem kizsákmányol, az férfi vagy nő? Egy nőnek ugyanúgy legyen joga kizsákmányolni vagy elnyomni az értéket teremtő munkásosztályt, mint egy férfinak?

Számomra a tőkés rendszerrel kiegyező feminizmus (ne adj Isten, a gender studies-t a neoliberális eszmékkel ötvöző boszorkánykonyha) az elfajzás.
süti beállítások módosítása