HTML

Kultúra, politika, társadalom (és egyebek) a gender-szemüvegen át. A blogoszféra legeslegtovább halogatott feminista blogja.

Friss topikok

2012.11.29. 17:00 MissPlum

Néma tanúk és süket fülek

Címkék: kormány közlemény feminista nők elleni erőszak családon belüli erőszak intézményrendszer Magyarország 16 akciónap NANE EMMI

November 25-én volt a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és ennek apropóján a Néma Tanúk felvonulás: a civilek lesújtó statisztikákat idézve emlékeztek meg az áldozatokra – miközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma elégedett hangú közleményben nyugtatgatta a közvéleményt és mindenkit biztosított arról, hogy a „kormány kiemelten kezeli a nők védelmét”.  A családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezetek szerint a csúsztatásokkal teli közlemény figyelmen kívül hagyja az adatokat, valótlanságokat állít és a problémát bagatellizálva azt sugallja, hogy a nők „már megint hisztiznek”. 

Nőjogi szervezetekkel együtt a NANE idén is megrendezte a Néma Tanúk felvonulást, amely minden évben a 16 akciónap nyitóeseményeként a párkapcsolati erőszak halálos áldozatainak állít emléket. Nagyjából kétszáz-háromszáz ember tartotta fontosnak, hogy eljöjjön és az áldozatokat jelképező bábukkal végigvonuljon a városon a Toldi mozitól a Blaha Lujza térre.

nt.jpgFotó: Zina Mihailova

Miközben a civilek vonultak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kiadott egy közleményt, amelyben kifejti, hogy Magyarországon minden a legnagyobb rendben van, a családon belüli erőszak áldozatainak jól működő intézményrendszer áll rendelkezésére, a kormány pedig bevonja a civileket a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogalkotásba. A NANE, a Patent, a MONA, a Női Érdek és a Nők Lázadása azt tervezi, hogy közös sajtóközleményben válaszol az EMMI által leírtakra.  

Intézményrendszer = menekülés?

„Hazánk az erőszak áldozatául esett nők védelmére egyedi, állami támogatással működő intézményrendszert hozott létre. Ennek keretében működik többek között a krízisközpontok hálózata és az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, amely a nap 24 órájában ingyenesen hívható az ország minden pontjáról. 2011-ben sor került a krízisellátó rendszer átalakítására. A kormányváltás óta a korábbi 10 mellett 4 új központ nyílt” – írja az EMMI közleménye. Ezt az intézményrendszert az előző kormány alatt hozták létre, fénykorában is csak maximum 100 személy befogadására volt alkalmas, és már akkor is sűrűn előfordult, hogy a szintén az előző kormány alatt létrehozott, kétségkívül „bárhonnan hívható” állami segély-telefonszolgálat egyáltalán sehol sem tudta elhelyezni a menekülőket. A téma szakértői, a családon belüli erőszak áldozataival egy segélyvonalon is kapcsolatot tartó NANE szerint a helyzet azóta csak rosszabbodott: 2010 óta a helyek száma csak csökkent, jelenleg körülbelül 40 krízisférőhely van, ezzel legfeljebb 30-40 napig nyújtanak szállást a bántalmazás elől menekülő nőknek. „Rehabilitációt, szakszerű segítséget ennyi idő alatt elképzelni sem lehet” – vélik a civil szervezetek. Az is más megvilágításba helyezi a kormány elégedettségét, hogy Magyarországon az Európa Tanács ajánlása szerint 1000 férőhelynek kellene lennie.

Ha ilyen tökéletes intézményrendszer létezik, akkor hogyan lehet, hogy a családon belüli vagy párkapcsolati erőszak következtében mégis meghal évente 70 magyar nő? Vagyis arányaiban négyszer annyi, mint a valódi intézményrendszerrel rendelkező európai országokban – teszik fel a kérdést a civil szervezetek.

„Hamisság az is, hogy a bajbajutottak ugyan tényleg bárhonnan hívhatják a telefonvonalat, ám az a legtöbb esetben nem tud nekik semmit mondani a fentiek miatt. Nem beszélve arról, hogy az nem intézményrendszer, hogy a bántalmazottak elmenekülnek” – mondja  dr. Wirth Judit, a NANE munkatársa. Azzal, hogy az EMMI az intézményrendszerrel kapcsolatban pusztán a krízisellátást említi, azt sugallja, hogy a bántalmazottnak kell menekülni, ahelyett, hogy a bántalmazó felelősségre vonására helyezné a hangsúlyt és egyértelművé tenné, nem „bajbajutott nőkről” van szó, hanem olyan magyar állampolgárokról, akik a partnerük, házastársuk által elkövetett sorozatos bűncselekmények áldozatai, saját otthonukban. Ezeket a cselekményeket a jogalkotó nem hajlandó bűncselekménynek nyilvánítani, pedig valójában azok. Az intézményrendszernek nem csak azt kell biztosítani, hogy aki el akar menekülni, az el tudjon, hanem azt is, hogy ne a bántalmazottnak legyen muszáj a saját otthonából elmenekülnie a bűncselekményeket elkövető személy elől. „Ez nem a nők védelme, hanem arcul csapása” – véli Wirth Judit. A szervezetek szerint a jól működő intézményrendszer azt jelentené, hogy a bántalmazottakat nemcsak menekülés után, hanem már azelőtt is komplex ellátás és támogatás fogadná – ingyen, mindenki által mindenhonnan elérhetően.

(Kevésbé jó minőségű videó a felvonulásról)

Nyílt nap civilekkel - civilek nélkül

„Októberben elkezdte munkáját a kapcsolati erőszak kodifikációjával foglalkozó, civil szakértőkkel kibővített munkacsoport a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban” – folytatódik az EMMI-közlemény.  Ezt a bizottságot civil nyomásra ugyan valóban létrehozták, a szervezetek szerint azonban javaslataikat nem vették komolyan.

A civilek bevonásának komolytalanságát illusztrálja a következő történet is. „Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága az Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságával együttműködve a civil szervezetek bevonásával a nők elleni erőszak témában parlamenti nyílt napot kezdeményezett november 29-ére” - olvasható az EMMI-sajtóanyagban. Erről a rendezvényről a témával közel húsz éve foglalkozó civil szervezetek mindössze két nappal a rendezvény előtt kaptak értesítést – és meghívást, hogy csatlakozzanak meghívott hallgatóságként. A legérdekesebb pedig az egészben az, hogy pontosan erre a (mai) napra a NANE és a Patent egy nagyszabású, egész napos konferenciát szervezett, amelyre a meghívót a minisztérium illetékeseinek már három héttel ezelőtt elküldték. Így a civilek bevonásával tartott nyílt napra maguk a civilek valószínűleg csak osztódás után lettek volna képesek jelen lenni. 

(A posztot remélhetőleg folytatom majd az aktualitásokkal: beszámolok mindkét mai eseményről)

 

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr494937068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A művészet új hulláma 2012.12.25. 00:51:47

Csend volt a teremben.  Csak néha hallatszott egy-egy halk nesz a széksorokból. Az emberek ámulva nézték a színpadot. A modern művészet e kifinomult alkotása elkábította agyuk azon felét, amely a gyönyörérzetért volt felelős. A színpadon egy mezí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása