HTML

Kultúra, politika, társadalom (és egyebek) a gender-szemüvegen át. A blogoszféra legeslegtovább halogatott feminista blogja.

Friss topikok

2013.01.18. 18:12 MissPlum

Kézimunka, tánc és koncertek: Programajánló #1

Címkék: programajánló feminista nők elleni erőszak aktivizmus NANE Nők Lázadása

Fogalmam sincs, mi történt itt Budapesten, csak kapkodom a fejem, annyi feminista program lesz a következő hetekben. Összegyűjtöttem őket, nehogy valamiről lemaradjak.

Kézimunkás aktivisták a Néprajzi Múzeumban 

A Kézimunkások Szakszervezete egy viszonylag új csoportosulás, amely a craftivism, vagyis a kézimunkát és az aktivizmust összekapcsoló antikapitalista, zöld, feminista irányzat első magyar képviselőjeként kötőtűkkel munkálkodik a "bolyhos forradalom színes takaróján". A craftivism kifejezést Betsy Greer amerikai szociológus és hobbi kötő alkotta, aki Knitting for good (kb. Kötni a jó ügyért) címmel könyvet is írt erről a hagyományos női tevékenységet politikai és társadalmi érzékenységű cselekvéssé formáló aktivizmusról. A magyar Kézimunkások Szakszervezete mögött (többek között) Kaufer Virág egykori LMP-s képviselő áll, aki már a Parlamentben is élt a craftivizmus eszközeivel - és jókora botrányt is okozott ezzel. A Néprajzi Múzeumban tavaly nyár óta látható Nők, szőnyegek, háziipar című kiállítás zárónapján a szakszervezet "kihelyezett ülést" tart. Ez az utolsó alkalom tehát, hogy megnézzük a kiállítást - és egyúttal abbba is belekukkanthatunk, hogyan dolgoznak a craftivisták. Sőt, akár csatlakozni is lehet. 

Mikor: 2013. január 19. 11:00-
Hol: Néprajzi Múzeum, Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

kezimunkasok_1.jpg(Fotó: innen)

Nők Lázadása Szabadegyetem 

Varga István elhíresült kijelentésének egyik pozitív hatása az volt, hogy létrejött egy új női jogi szervezet. Az egyesületté alakult csoport célja saját megfogalmazásuk szerint "egy olyan pluralista, demokratikus és toleráns közélet kialakításában való részvétel, amely lehetővé teszi, hogy a nők a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben jelen legyenek a közéletben, aktívabban képviseljék érdekeiket, álláspontjukat karakteresen kifejezésre juttassák, nem csak a nőket közvetlenül érintő kérdésekben, hanem a közügyek mindegyikében".  A havi rendszerességűre tervezett "szabadegyetem" az egyesület havonta jelentkező "nőpolitikai és nőművészeti sorozata", a nyitó beszélgetésen Wirth Judit (NANE Egyesület) és Spronz Júlia (PATENT Egyesület) avat be a családon belüli erőszakra vonatkozó jogalkotási folyamat alakulásába.

Mikor: 2013. január 28.
Hol: Vis Maior Kávézó, Budapest, Szent István körút 2.

Nemi szerepek és a zsidóság előadássorozat

A Bét Orim zsidó közösség keddi előadássorozatainak témája januárban és februárban a nemi szerepek és a zsidóság kapcsolata. A január 29-i előadáson például az "izomzsidókról" lesz szó, ahol kitárgyalják a zsidó (férfi)test változó ideológiáit. Azt hiszem ennél bővebb infóra nincs is szükség, ott a helyem. 

Mikor: 2013. január 29. 18:00-19:30. 
Hol: Bálint Ház, Budapest Révay utca 16.

8 hang a nőkért! koncert az A38-on 

Szuper program a NANE és az A38 szervezésében: énekesnők különleges koncertjei a nők elleni erőszak ellen. Az első alkalommal a KESH, a Fókatelep és a Babám lép fel, ők a múltkor a TV2-ben beszéltek az eseményről (érdemes megfigyelni az érdeklődést Fenyő Iván arcán). Többet nem is mondok, el kell menni. 

kesh.jpg(Fotó: innen)

Mikor: 2013. január 24. 20:00
Hol: A38 Hajó, Budapest

Women Respect! 

Valentin-nap, giccs, lamúr és rószaszín felhős gügyögés. Ebből zökkent ki a Women Respect, ami a nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet. Bár a program címével tudnék vitatkozni, nagyon izgalmasnak tűnik ez az egész estés Valentin-napi összejövetel. A Stúdió K színházban lesz interaktív színház, diákokkal készül interjúkat vetítenek le, majd beszélgetés következik a NANE és a Patent képviselőivel  (szokás szerint), Artner Sisso és Bombera Krisztina újságíróval, valamint Nagy Krisztina pszichológussal. A beszélgetésen részt vesz Nyáry Krisztián is - remélem, hogy érdekes szópárbaj várható közte és a moderátor Sándor Erzsi között, aki Nyáry óriási népszerűségre szert tett blogját annak hímsoviniszta látásmódjáért bírálta. A programot Ujj Zsuzsi koncertje zárja.

Mikor: 2012. február 14.17:30-24:00.
Hol: Stúdió K Színház, Budapest Ráday utca 32.

One Billion Rising

Szintén Valentin-napon lesz Eve Ensler legújabb kampányának fő eseménye, a One Billion Rising. A Vagina Monológok írója a hagyományos V-dayt idén újabb programmal egészíti ki: ezen a napon világszerte tánccal tiltakoznak a nők elleni erőszak ellen. A globális akcióhoz csatlakozott például Michelle Bachelet, a UN Women igazgatója, de Robert Redfordtól Anne Hathawayig rengeteg celeb is. Távol áll tőlem, hogy mindent kritizáljak, de bevallom, hogy sokszor szkeptikus vagyok az ilyen akciókkal kapcsolatban, nem látom be, hogy a tánccal és bugyuta koreográfiákkal hogyan lehet változást elérni. Aztán ahogy nézegettem a fotókat (a magyar oldalra egyelőre kevés érkezett), kezdtem érezni, hogy mennyire erősítheti egy-egy ilyen akció az összefogást vagy összetartozás-érzést, és ami a legfontosabb: láthatóvá, érzékelhetővé teszi ezt a még mindig elhallgatott a problémát  - aminek kezelése már más téma és nem is célja ennek az akciónak. Magyarország is csatlakozott, lesz tánc Veszprémben, és Budapesten több helyen is, álltólag még egy villamoson is. Hogy pontosan hol lehet csatlakozni, a Facebook-oldalon biztosan kiderül.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kekharisnya.blog.hu/api/trackback/id/tr795016524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása